1. okt 2015

Kaks nädalat tähtajani! Õpilasleiutajate riikik konkurss 2015, tähtaeg 15. oktoober

Juba kaheksandat aastat toimuvale noorte leiutajate riiklikule konkursile ootame ideid, mis lahendaks mõne igapäevaelus ette tuleva probleemi. Konkreetset teemat leiutiste ideedele ei ole, peaasi, et lahendus aitaks ümbritsevat paremaks muuta ning lahendaks mõne probleemi.

Konkursist saavad osa võtta kõik õpilased esimesest kuni kaheteistkümnenda klassini nii üldharidus- kui kutsekoolidest. Kutsekoolidest saavad osaleda need õpilased, kes õpivad seal pärast 9. klassi lõpetamist ja on kuni kolmandal kursusel (k.a). NB! Selgi aastal peavad gümnaasiumiõpilaste esitatud tööd nii sisu kui ka vormistamise poolest sarnanema varasemast enam praktiliste ja/või uurimistöödele esitatavatele nõuetele. Täpsemalt vt kodulehelt.
Tööde esitamine: 15. oktoober 2015
Teema: Leiutised, mis lahendavad kellegi igapäevaelu probleeme
Osalejad: Kõik leiutamishuvilised õpilased 1.–12. klassini
Auhinnafond: 25 950 eurot – rahalised preemiad ootavad paremaid leiutajaid ning parimate juhendajaid. Esemeline auhind on ühele koolile. Eriauhinnad: üks õpilane saab võimaluse sõita  Ameerikasse maailma suurimale õpilaste teadusmessile Intel ISEF. Lisaauhinnad annavad välja Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium,  Ülemaailmne Intellektuaalse Omandi Organisatsioon koostöös eesti Patendiametiga, Eesti Ameerika Suursaatkond, Kuninglik Taani Saatkond, AHHAA teaduskeskus ja Energia Avastuskeskus.
Konkursil osalemise eest saavad aukirja KÕIK osalejad ning tänukirja kõik juhendajad.
Konkursi tulemused avalikustatakse ja auhinnad antakse üle 10. detsembril Tallinna Tehnikaülikooli Mektorys
Esitatud ideid hinnatakse kolmes vanuserühmas: 
1. vanuserühm – 1.–4. klass
2. vanuserühm – 5.–9. klass
3. vanuserühm – 10.–12. klass

Konkursi tingimused
Konkursile esitatav leiutis peab olema uudne ja aitama lahendada mõne probleemi. Kõige vanema vanuserühma idee peab olema ka reaalselt teostatav, lisaks loe vanema vanuseastme töödele esitatavatse muutunud nõuetest konkursi kodulehelt.
  • Leiutisel peab olema eestikeelne pealkiri (leiutise nimetus). Märkida töö tagaküljele.
  • Esitatav leiutis peab olema valminud viimase aasta jooksul (2014, 2015).
  • Igal leiutisel võib olla 1 kuni 3 autorit.
  • Iga autor või autorite grupp võib konkursile esitada kuni 3 leiutist.
  • Täidetud peab olema elektrooniline osalusvorm, mis asub aadressil www.etag.ee/konkursid .
  • Konkursitööd tuleb esitada elektrooniliselt osalusvormi kaudu ja ka paberil (paberil ei ole vaja esitada neid tööde jooniseid ja pilte, mis on arvutis tehtud. - siis piisab elektroonilisest esitamisest). Paberi suurus A4, kui see pole võimalik, siis maksimaalselt A3. Pabertöö tagaküljel peab olema leiutise pealkiri (nimetus), autori nimi, kool ja klass ning kui juhendaja on, siis ka juhedaja nimi.
NB! Hindamisele lähevad vaid need leiutised, mis on registreeritud, st mis on esitatud elektroonilises osalusvormis. Juhendajapreemia ootab vaid seda preemiatöö juhendajat, kelle andmed on osalusvormis kirjas.
Põhjalikuma info konkursi tingimuste, tööde esitamise ja nõuete kohta leiate konkursi kodulehelt http://www.etag.ee/teaduse-populariseerimine-2/opilasleiutajate-konkurss/
NB!
ABIKS JUHENDAMISEL!
Kõigi võimalustega saate tutvuda konkursi kodulehel: http://www.etag.ee/teaduse-populariseerimine-2/opilasleiutajate-konkurss/
  1. Kooli stendile panekuks saate välja trükkida ka kirjale lisatud selleaastase konkursi postri.
  2. Õpetajad/juhendajad  võivad ise tutvuda leiutamise juhendamise koolituste põhjal valminud  käsiraamatuga ning/või koos lastega tutvuda Merike Rehapapi veebiloengga „Disain kui praktiline loovus, mis see on ja kuidas seda rakendada kooliprogrammis“ disainist, mis annab leiutamisel kindlasti abi. Link loengule on leitav Scientixi portaalis SIIT. Otselink samale loengule Youtube’is.
  3. Konkursile saadetud vahvamatest töödest on valmis saanud posternäitust, mille faile saate näha  SIIN. Näitust asab tellida tasuta ka huvikoolidesse, aga hetkel on tekkinud sellele järjekord ja nii saame soovitada kasutada nende postrite elektroonilisi versioone ja näidata projektoriga klassis seinale.
Konkurss toimub sel aastal juba kaheksandat korda, varasematel aastatel on esitatud kokku peaaegu 5000 ideed ligi 300st koolist.  Konkurssi korraldab Eesti Teadusagentuur, preemiafond tuleb Haridus- ja Teadusministeeriumist.
Varasemate konkursside  tulemused leiate meie kodulehelt www.etag.ee/teadpop
Palun edastage ja levitage konkursiinfot julgelt kõigile võimalikele huvilistele!
Vabandan võimaliku ristpostituse pärast!

Loovat sügist!

Lugupidamisega
Margit Lehis

Tel 730 0335, 520 3270
Teaduse populariseerimise osakond
Eesti Teadusagentuur

Kommentaare ei ole: